zaterdag 31 augustus 2019

ERIK SATIE AND: THE EFFECT OF COLORS



Erik Satie- gnossiennes 1,2, 3

Listening to these dreamy, 'mystical', 'magical' tones (some remote association with the sounds of a language I heard not so long ago; don't know what language exactly; Enochian?)

a link with examples of the pronunciation of 'Angelic language': Enochian (?)

https://thepowerofmagick.com/angelic_pronunciations/

--------------------------------------------------------------------------------------------------

COLORS.

Some articles about the effect of colors on the brain:; emotions and behavior.

EFFECT OF COLORS; BLUE BOOSTS CREATIVITY, WHILE RED ENHANCES ATTENTION TO DETAIL.



HERE'S HOW COLORS REALLY AFFECT OUR BRAIN AND BODY, ACCORDING TO SCIENCE



6 COLORS THAT ARE PROVEN TO BOOST SALES



'PSYCHOLOGICAL PROPERTIES OF COLOURS'.


CHROMESTHESIA:  HEARD SOUNDS ASSOCIATED WITH SPECIFIC COLORS.

http://synesthesia-test.com/chromesthesia



(personal preference of colors:  green tones; green-blue, jade -green; grey-green, olive-green; apple- green blue-tones:  grey-blue, blue-green, bright blue etc;  some tones of purple; mauve, dusty pink; some tones of grey; mouse-grey; some tones of brown; yellowish-brown; mokka-brown; grey-brown, beige-grey; bright orange)












vrijdag 30 augustus 2019

5G : Everyone Must Know This! ALERT MESSAGE..



Video (resuming and repeating all shared before); dangers of 5G.

THE UPDATED LINK TO THE VIDEO:










Moe Othman live stream p.1

.
Mr.Ninja animator upload youtube;
Moe Othman live stream, partial.
( Missed this one)

zondag 25 augustus 2019

Gotpsi .org

Zojuist nog even Gotpsi testen geprobeerd, na vele maanden , met een  pauze ertussen.

In het begin ging dit goed , maar  er werd kwaad  'Klotewijf' via gedachten-transmissie gecommuniceerd, daar waar er vrijwel geen sprake meer is van gedachtencommunicatie de laatste maanden.
(Ach ja, na de 1ste 3 testen , meer dan een jaar geleden , waarbij  ik 3x als eerste , totaal onverwacht, eindigde., werden de bedreigende woorden van de mindhacker 'telepathisch' gecommuniceerd: Blijf weg van die pagina!)

Bij de 2de test, 5 minuten later was er sprake van een 'hit' en stagneerde de pagina: de volgende reeks verscheen niet. Vervolgens  een nieuwe  test begonnen, weer bij de eerste reeks een hit; opnieuw stagnatie, waar normaal meteen de volgende reeks kaarten verschijnt  ?????   Weer opnieuw begonnen, totaal uit m'n concentratie...


During all this time; during the tests, the typing of this text, several lightbulbs above the table where I'm sitting are constantly dimming and lightening up.




zaterdag 24 augustus 2019

MrMoeOthman, video Twitch

.

Twitch live Moe othman, video uploaded by Mr ninja animator on Youtube

Rant of  the Week. Just chatting.

https://www.twitch.tv/mrmoeothman/videos


Pinky up 😉

donderdag 22 augustus 2019

Poulenc Flute Sonata 2nd mvt, Emmanuel Pahud



Dedicated to P

Vrt radio 1: #weetikveel: Geuren

Vaak interessante afleveringen op vrt radio 1; het programma  #Weetikveel met Ilse Kobe.
tussen 12.oo en 13.00 uur. ( helaas mis ik het vaak en kom ik er niet  toe om de herhaling te beluisteren.)

Vandaag: geuren.

Rudi D'Hooge van het Laboratorium voor Biologische Psychologie van het KU Leuven legt uit.

https://radio1.be/geuren-0


Vraag die relevant is voor mijzelf: wat als er een 'verbinding op afstand' met personen is ontstaan en je mogelijk ( via het specifieke gedeelte in je hersenen) kunt 'ruiken' wat de ander ruikt... ( kan behoorlijk stinken...🤔..).

 Persoonlijk spreekt het onderwerp mij erg aan , met name de biologische , neuro-wetenschappelijke uitleg
 (hoe 'exacter' een wetenschap, beter meetbaar, des te minder vatbaar voor verschillende interpretaties; en daarmee 'zuiverder',  'Psychologie' roept bij mij altijd enige weerstand op, gezien de verschillende interpretaties, theorieën die vaak aan veranderingen en nieuwe inzichten onderhevig zijn gebleken  door de jaren heen).

Again: ( translation) A letter from a Maçon (Confessions of a dutch freemason)




Nogmaals deze brief van een vrijmetselaar, in 2007 gepubliceerd op de website van de SP (Socialistische Partij in Nederland)

: de strategieën, tactieken/ morbide criminele feiten  van de 'high ranked freemasons' of 'illuminati', helder uit de doeken gedaan.






 Hieronder de brief (in Nederlands) die ik vond op het internet.

11 februari 2006
Beste lezer,
Ik ben een vrijmetselaar (macon) met een hoge rang. Uitgezonderd de cosmetische randactiviteiten van de vrijmetselarij, is het ons verboden over al datgene te praten, wat wij bespreken, besluiten en doen. (...) Derhalve ben ik gedwongen het onderstaande anoniem met u te delen.
De vrijmetselarij is een wereldwijde organisatie. De belangrijkste componenten van onze organisatie zijn de Rotary en de Lions. Officieel houdt de vrijmetselarij zich in het kort bezig met individuele zelfontplooiing en liefdadigheidsacties. Veel mensen worden echter een vrijmetselaar omdat zij hopen carrière te maken door gebruik te kunnen maken van het krachtige maconnieke netwerk.
Echter de organisatie en de mensen achter de vrijmetselarij hebben ook een eigen (verborgen) doelstelling, zoveel mogelijk macht bezitten en uitoefenen. Daarom kan niet iedereen een vrijmetselaar worden. De maconnieke wereld is alleen geinteresseerd in talentvolle mensen die in hun vakgebied grote prestaties (kunnen) leveren. Hoe meer mensen met een maatschappelijke hoge positie lid zijn, des te groter de macht van de vrijmetselarij is.
Over de gehele wereld is de vrijmetselarij goed vertegenwoordigd in de media, de ambtenarij, de politiek, de ministeries van jusititie, de grote concerns, de financiële instellingen, de religieuze en spirituele bewegingen, de politie, het leger en de verschillende geheime diensten.Vooral de media zijn voor ons van cruciaal belang. Het bovenvermelde wil niet zeggen dat de meeste mensen in die organisaties vrijmetselaars zijn. Maar de sleutelposities zijn wel in handen van vrijmetselaren, waardoor wij die organisaties controleren. Zoveel mogelijk macht, met liefst zo min mogelijk mensen is daarbij ons devies.
Veel mensen bij die organisaties, en zelfs bij de vrijmetselarij zijn zich niet eens bewust van het feit dat zij slechts instrumenten zijn, die onze doelen dienen. Ook in Nederland heeft de maconnieke orde veel macht. Belangrijke besluiten worden door ons genomen. In de hierboven genoemde organisaties en instellingen worden onze beslissingen slechts bekrachtigd. Geen enkel, voor ons belangrijk besluit kan worden genomen en uitgevoerd zonder onze goedkeuring.
Bij belangrijke beslissingen gaan wij als volgt te werk: Allereerst wordt er door ons een beslissing genomen. Vervolgens wordt er een probleem/situatie gecreëerd waarvoor wij de oplossing (lees: de reeds genomen beslissing) al hebben. * De media en/of de "onafhankelijke" organisatie(s) attenderen de samenleving dan op het "grote" probleem en vragen de betrokken instanties om met oplossingen te komen. Dan wordt de beslissing die wij reeds genomen hebben, ook officieel door die "onafhankelijke" instanties genomen.
De Nederlandse vrijmetselarij heeft een vooraanstaande rol in de wereld. (...) Zonder overdrijven, en met een gemengd gevoel van trots en schaamte, kan ik u zeggen dat wij de ware heersers zijn van de wereld. Maar de vrijmetselarij wil de totale macht. Een belangrijk obstakel daarbij is het feit dat er veel landen zijn.
Dit betekent ook dat er veel landen gecontroleerd moeten worden. Daarom wil de vrijmetselarij dat de landen zich heel geleidelijk aan, zonder dat de burgers het beseffen, verenigen in federaties waarbij veel bevoegdheden worden overgedragen aan een liefst niet (rechtsstreeks) door de burgers gekozen orgaan van de federatie. In de EU is dit de Europese Commissie. Het zal u niet verbazen dat veel commissieleden, zoals de heer Bolkenstein die voor zijn diensten door ons met deze functie beloond is, heel goed naar ons luisteren.
Op de lange duur moeten de verschillende federaties samensmelten tot één unie die wij achter de coulissen zullen besturen. Bestuur de bestuurders. Om dit doel te bereiken hanteren wij verschillende middelen en tactieken. Een belangrijke tactiek is het op verschillende niveaus tegen elkaar opzetten en uitspelen van mensen en groeperingen. Verdeel en heers is onze strategie.
Zo kan de vrijmetselarij achter de schermen, het meeste invloed uitoefenen. Indien er geen tegenstellingen of tegen elkaar staande groeperingen zijn, worden er tegenstellingen en vijanden gecreëerd. Zo laten wij bijvoorbeeld veel linkse organisaties geloven dat de armoede in de wereld ontstaat doordat, niet wij, maar multinationals de wereld globaliseren. Indien manipulatie door de media niet voldoende bleek te zijn, hebben we niet geschuwd daden tegen een groep te verrichten en dit vervolgens door een andere groepering te laten opeisen. Waar wij vooral beducht voor zijn, zijn sterke groeperingen of partijen. Indien een partij of groepering te sterk wordt, wordt die groepering verzwakt en worden de anderen ondersteund.
De ontwikkelingslanden worden in onze strategie opzettelijk arm gehouden. Dit doen wij voornamelijk met de IMF en de door ons neergezette regeringsleiders. Indien een land of gebied toch te sterk dreigt te worden zorgen wij voor conflicten en onrusten. Vooral in de arme gebieden in de wereld zijn er vele regeringen en staten gekomen en gegaan. Maar veel is er niet veranderd, en zolang de vrijmetselarij dat niet wil, zal eer ook niks veranderen.
Begin jaren 90 kozen wij een nieuwe vijand waarvan wij dachten dat het voor onze doeleinden het grootste obstakel zou zijn. Met alle mogelijke middelen bestrijden wij deze beweging. Wij laten zelfs een land als proefobject fungeren. Niet zelden gaan wij met onze tegenstanders mee om ze zodoende in een door ons gewenste richting te duwen. Zo richten wij m.b.v. de inlichtingendiensten zelf ook verwante groeperingen van deze beweging op en laten wij deze groepering allerlei handelingen verrichten. Ook heeft de vrijmetselarij in deze beweging leden. Wij vernietigen vaak onze tegenstanders van binnenuit. Wat er in de beginjaren 90 zich in de wereld heeft afgespeeld, en wat de toestand van de vijand is, zal u snel duidelijk worden als u alles vanuit een vogelperspectief bekijkt. Wij werken ook soms met individuen samen, totdat wij ze niet meer kunnen gebruiken. **In het verleden hebben we bijvoorbeeld in Chili Pinochet gebruikt. (...)
Een grote hindernis is voor ons het internet. Door de opkomst van internet verloren de traditionele media, en daarmee de gevestigde orde, macht. (...) Internet ondersteunt democratie, terwijl wij eigenlijk geen democratie willen hebben. (...) Veel grote hacks en dos-aanvallen zijn met onze instemming gepleegd. Wij creëerden met onze media een gevoel dat internet onveilig en gevaarlijk is, en dat internet vooral gebruikt wordt door criminelen, zedendelinquenten en terroristen. Tevens hadden wij hiermee een argument om controle op en over internet uit te oefenen. Ook zorgden wij ervoor dat er op lokaal en internationaal niveau, veel wetgeving kwam die de vrijheden van internetters beperkte.
Toen wij de macht uit handen wilden nemen van bestaande machthebbers, hebben wij de mensen van bestaande machtsblokken losgeweekt met het individualisme. Nu wij de macht hebben, is het individualisme een gevaar voor ons. Mede om die reden worden de rechten van de (individuele) burgers beperkt en zaaien we angst onder de bevolking om zodoende ook groepssaamhorigheid en gehoorzaamheid te krijgen.
U begrijpt dat we een belangrijke periode in de wereldgeschiedenis in gaan. Ik ben ervan overtuigd dat u nu de wereld door een andere bril zult bekijken en dat u de gebeurtenissen on u heen beter zal kunnen doorgronden. Als een vrijmetselaar die u kent, het bovenstaande niet kan onderschrijven, kunt u hem/haar op zijn/haar woord geloven. Zij weten niet beter. Door de organisatiestructuur van de vrijmetselarij zijn alleen de hoogste rangen van deze feiten op de hoogte.
Het woord 'wij' en 'ons' heb ik taalkundig gebruikt om het een en ander aan u duidelijk te maken en niet omdat ik trots ben macon te zijn. Ik vraag u allen om vergiffenis voor mijn bijdrage aan dit geheel. Voor een mooiere wereld.
Anonieme vrijmetselaar.
(was niet ondertekend)
===================

Ook een kritisch essay geschreven in 2017 door Joël Ceulaer  ( krant De Morgen) mede aangaande  het ontbreken van transparantie  , de vragen die dit oproept; de tegenstrijdigheden in de praktijk ( politiek, positieve discriminatie etc.)






 Essay

Waarom vrijmetselaars eindelijk uit de kast moeten komen

De UGent daverde vorige week een beetje op haar grond­vesten, nadat deze krant aan het licht bracht dat een groep in de loge een onfrisse rol speelt in de aanloop naar de rector­verkiezing. Veel vrijmetselaars zijn nu boos. Niet op hun broeders, maar op de pers. Ten onrechte. De loge moet dringend eerst voor eigen deur vegen.
Beeld RV
Eind juni vorig jaar had ik een bijzonder boze vrouw aan de lijn. Ze had mijn nummer gekregen van een gemeenschappelijke vriendin en belde mij om te zeggen dat ik op haar ziel had getrapt. De vrouw was, net zoals haar overleden man dat een groot deel van zijn leven was geweest, vrijmetselaar. Ze nam aanstoot aan een nogal scherp opiniestuk dat ik had geschreven over Daniël Termont in volle Optima-crisis. De Gentse burgemeester had openheid beloofd over zijn contacten met Optima-baas Jeroen Piqueur, en dus vroeg ik hem of hij dan ook ineens de waarheid wilde vertellen over de loge.

Het is een publiek geheim dat zowel Termont als zijn toenmalige kroonprins Tom Balthazar vrijmetselaar is, maar geen van beiden komt daar openlijk voor uit. En dat vind ik in deze tijden van transparantie eigenlijk niet meer te verantwoorden. Toch niet voor politici, magistraten en journalisten – de mensen die de vier machten in de democratie bemannen.
Met dat opiniestuk, vond de boze vrouw aan de telefoon, had ik de reputatie van de loge nog maar eens bezwadderd. Ik had de suggestie gewekt dat vrijmetselaars sjoemelaars zijn, die in het geniep van alles bekokstoven dat het daglicht niet kan verdragen. Terwijl het, zo drukte ze mij kordaat op het hart, rechtschapen mensen zijn die elkaar regelmatig en discreet ontmoeten om zichzelf en de wereld te verbeteren.
Lees ook het opiniestuk van toen: Graag ook de waarheid over de loge, mijnheer Termont
Ook oud-journalist Tessa Vermeiren, die al vaak openlijk over haar lidmaatschap van de loge heeft gesproken, was die week boos op mij – en nu nog altijd wellicht. Toen ik haar enige tijd na mijn opiniestuk belde voor een interview, maakte ze duidelijk dat ze niet meer met mij wil praten, hoewel ze mij vroeger altijd graag hielp als ik een artikel over de loge schreef. Ik had, zo lieten ook andere vrijmetselaars met wie ik een goed contact heb mij weten, het vertrouwen beschaamd. Sommigen onder hen lieten dat ook aan mijn hoofdredactie verstaan, wellicht in de hoop dat die mij zou tegenhouden als ik nog eens iets kritisch over de loge zou willen schrijven.
Deze week namen vele vrijmetselaars De Morgen opnieuw onder vuur. Niet omwille van een marginaal opiniestukje, maar na gedegen journalistiek onderzoek van mijn collega’s Remy Amkreutz en Yannick Verberckmoes. Zij brachten aan het licht dat Anne De Paepe, rector van de UGent, door een groep in de loge onder druk is gezet om zich niet opnieuw kandidaat te stellen voor die functie. Een onfris verhaal dat formeel is bevestigd, zowel door De Paepe zelf als door Yannick De Clercq, vrijmetselaar en regeringscommissaris bij de UGent. De Paepe behoort tot de katholieke flank van de UGent, en naar verluidt is het van oudsher de gewoonte dat een katholiek wordt afgelost door een vrijmetselaar.
Dat onze verslaggeving veel vrijmetselaars irriteert, is begrijpelijk. Het is niet prettig als je op negatieve wijze in het nieuws komt. Maar de irritatie is ook misplaatst. Nieuws is nieuws. Intimidatie is intimidatie. En als De Morgen schrijft dat het om “een groep in de loge” gaat, dan wijst dat op zorgvuldigheid en precisie, niet op complotdenken, zoals het klassieke verwijt deze week uit vele kelen weerklonk. Nee, vrijmetselaars smeden géén groot complot om de wereld te ontwrichten of domineren. Maar ja, de vrijmetselarij zit wél met een paar grote problemen. Er is, kortom, goed nieuws en slecht nieuws.

BUITENGEWONE VRIENDSCHAP

Laten we met het goede nieuws beginnen. Met een verhaal dat zich ook in Gent afspeelt, een stad die verhoudinggewijs meer vrijmetselaars telt dan andere Vlaamse steden. Het is een verhaal dat iedereen kent, onder meer omdat het prachtig werd verfilmd door Nic Balthazar: in Tot altijd kon iedereen zien hoe wijlen Mario Verstraete, MS-patiënt en de eerste Belg die gebruikmaakte van de euthanasiewet, door zijn vrienden en vriendinnen totterdood wordt geholpen en gekoesterd en begeleid.
De film werd verkocht als een verhaal over buitengewone vriendschap. En dat is hij ook: wat de entourage van Verstraete deed, overstijgt de gewone vriendschap. En daar is een goede reden voor: die vrienden van Verstraete, onder wie Tom Balthazar, de broer van de regisseur, waren geen gewone vrienden, het waren broeders en zusters uit de loge.
Mario Verstraete was lid van werkplaats Bevrijding, een van de grootste loges van Gent, waar behalve Termont en Balthazar ook niemand minder dan Siegfried Bracke werd ingewijd – maar daarover straks meer.
Vrijmetselaars gaan voor elkaar door het vuur, zoals Tot altijdbewijst, en dat is mooi, dat is verheven, dat is ontroerend. Net daarom is het zo vreemd dat in die hele film, en in het bijbehorende boek, met geen woord over de vrijmetselarij wordt gerept. Regisseur Nic Balthazar, zelf geen vrijmetselaar, wilde naar eigen zeggen niet dat het een film over de loge zou worden, en dat begrijp ik wel. Toch was dat een gemiste kans voor Vlaamse vrijmetselaars om ook eens op een positieve manier in de aandacht te komen. Die film had een kantelpunt kunnen zijn in de beeldvorming.
Even onbegrijpelijk vind ik het dat heel wat rechtschapen burgers, mensen die bij vriend en vijand in hoog aanzien staan, hun lidmaatschap van de loge geheim houden. Ik zal geen namen noemen, maar ik ken onder meer een hoge ambtenaar, een oud-politica en een vooraanstaand collega-journalist die de vrijmetselarij een dienst zouden bewijzen als ze hun coming-out zouden doen – wat ik een van hen al vaak heb voorgesteld, maar zonder succes. Als mooie verhalen verborgen blijven, integere vrijmetselaars in de kast blijven zitten en alleen de schandalen het nieuws halen, dan mag je niet verbaasd zijn dat je met een imagoprobleempje worstelt. Dan heb je dat vooral aan jezelf te danken.
Het is een klassieke catch 22. Omdat de loge bij velen slecht aangeschreven staat, willen veel integere mensen geen coming-out doen. Maar zolang niet meer integere mensen een coming-out doen, zal de loge bij velen slecht aangeschreven staan. Zo blijven we bezig.
Merkwaardig genoeg heeft Herman Balthazar, vader van Tom en Nic, zelf bewezen dat het anders kan. Vader Balthazar heeft nooit een geheim gemaakt van zijn lidmaatschap. En zowel binnen als buiten de werkplaats stond en staat hij bekend als een onkreukbaar man. Het verhaal wil dat als broeders hem tijdens vergaderingen briefjes gaven met de vraag om hen een dienst te bewijzen, hij die briefjes bij het verlaten van de vergadering altijd ostentatief verscheurde en in de vuilnisemmer wierp.

GEEN CENTRAAL GEZAG

Die complotten dan. Een groot complot is er niet. Daartoe is de loge simpelweg niet in staat. Er zijn honderden werkplaatsen, verschillende koepelverenigingen (zogenaamde obediënties) en vrijmetselaars zijn zeer gesteld op de individuele zelfbeschikking. Er is geen centraal gezag, dus een groot complot smeden is fysiek onmogelijk. Dat er op kleine schaal uiteraard wél gecomplotteerd kan worden, bewijzen de recente verhalen over de UGent, maar een centraal geleide machtsmachine is de loge zeker niet.
Toen wijlen Leo Apostel, befaamd Gents vrijmetselaar en filosoof, in de jaren tachtig wilde dat alle loges een gezamenlijk standpunt zouden innemen tegen de plaatsing van kernraketten in ons land, kreeg hij nul op het rekest. Dé loge bestaat niet, en kan dus geen standpunt innemen. Iedere vrijmetselaar moet dat voor zich doen. Dat een aantal Europese obediënties tijdens de vluchtelingencrisis met een gezamenlijke brief aan de Europese Unie aandrongen op een humane aanpak, was behoorlijk ongebruikelijk. In Frankrijk gaf de vrijmetselarij deze week het advies om zeker niet voor Marine Le Pen te stemmen, maar dat past beter bij de officiële lijn: als kosmopolieten zijn ook in ons land de meeste vrijmetselaars altijd felle tegenstanders geweest van extreemrechts.
Ook andere politieke thema’s worden in Belgische werkplaatsen druk besproken. Zo is de euthanasiewetgeving van tevoren onder vrijmetselaars uitvoerig doorgenomen. Het was wellicht geen toeval dat Mario Verstraete als eerste op ostentatieve wijze van die wet gebruikmaakte. Ook over andere thema’s – van de islam tot de hervorming van het onderwijs – worden in ’s lands loges elke week vele bouwstukken (vrijmetselaarsjargon voor lezingen) gehouden. De loge is bij uitstek een plek voor debat. Men kan er in alle vrijheid zijn mening uiten – immers: wat gezegd wordt in de loge, blijft in de loge.
De politieke dimensie is eigenlijk een afwijking, want het was nooit de bedoeling dat er in loges over wereldse twistpunten zou worden gepraat. Wel integendeel: toen de stichters van de loge op 24 juni 1717 samenkwamen in een Londense kroeg, was het net de bedoeling om niet langer over politiek en religie te praten. De eerste vrijmetselaars waren heren van stand die na eindeloze, bloedige godsdienstoorlogen en diepe politieke verdeeldheid een plek wilden waar ze elkaar als broeders zouden kunnen ontmoeten, ver weg van de wereldse conflicten. In de Angelsaksische wereld is dat nog altijd het geval. In de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk heeft de vrijmetselarij dan ook helemaal niet zo’n slechte reputatie als bij ons. Er is ook veel minder geheimdoenerij: wie bij de loge is, komt daar makkelijk voor uit.
In katholieke landen, waaronder Frankrijk en België, is de vrijmetselarij in de loop van de 19de eeuw ferm van het oorspronkelijke pad afgeweken. Omdat de paus leden van de loge in de ban sloeg, werden de meeste werkplaatsen van de weeromstuit oorden van vrijzinnig verzet, waar wél over godsdienst en politiek werd gepraat. En dat zijn ze vandaag nog altijd. Maar dat maakt van de zogenaamde irreguliere loges (die niet meer volgens de oorspronkelijke regels werken) wel uitzonderingen op internationaal niveau. In België zijn de overblijvende reguliere loges (die de Angelsaksische traditie wel trouw gebleven zijn) dan weer de uitzonderingen. De overgrote meerderheid van de Belgische loges is irregulier en dus vrijzinnig. Lees: antikatholiek, zoals het Gentse gevecht om het rectorschap eens te meer bevestigt.

VRAGEN OM PROBLEMEN

Tijd voor het slechte nieuws: de positieve discriminatie. Logebroeders en -zusters helpen elkaar niet alleen als ze in nood verkeren, zoals het verhaal van euthanasiepatiënt Mario Verstraete bewijst, maar ook als ze bijvoorbeeld een baantje zoeken. Dat zit zo: als u vrijmetselaar bent met een vacature in uw bedrijf en er blijven na de sollicitatieronde nog twee evenwaardige kandidaten over, dan bent u verplicht om voor uw broeder of zuster te kiezen. Dat hebt u namelijk plechtig beloofd bij uw inwijding.
“En wat is daar mis mee?”, vroeg de boze vrouw eind juni vorig jaar aan de telefoon. “Het is toch normaal dat je kiest voor iemand die dicht bij je staat. Zou u dat niet doen?”
“Wat zou u ervan denken”, vroeg ik haar, “als ik moest kiezen tussen een zwarte en een blanke kandidaat en voor de laatste koos omdat die het dichtste bij mij staat?”
“Dat zou racisme zijn”, zei de vrouw fel en beledigd. “Wat wij vrijmetselaars doen, heeft niets met racisme te maken.”
Ik geef toe dat mijn vergelijking scherp door de bocht ging, maar toch blijf ik erbij dat die positieve discriminatie niet deugt. Zeker in combinatie met de geheimhouding – wat ze zelf in de loge liever ‘discretie’ noemen – is dat gewoon vrágen om problemen. Een club met leden uit onder meer academische wereld, magistratuur, politiek en media, waar je een eed moet zweren om elkaar positief te discrimineren, zonder dat de buitenwereld daar ooit lucht van kan krijgen – zo’n club is anno 2017 totaal onhoudbaar. Het gegraai in intercommunales is klein bier in vergelijking met wat er allemaal mis kan gaan in een geheim genootschap dat aan het licht onttrokken is. Als politici hun mandaten moeten aangeven, waarom dan niet hun lidmaatschap van de loge?
Erevrederechter Jan Nolf pleit in zijn boek De kracht van rechtvaardigheid ook voor transparantie voor magistraten. “Waarom zou de gewone burger niet mogen weten dat Etienne De Groot, voorzitter van het Grondwettelijk Hof, lid is van de loge, net zoals rechter (en voormalig minister van Buitenlandse Zaken) Erik Derycke? Dat betekent niet dat besloten genootschappen en serviceclubs hun lijsten publiek moeten maken, wel dat wie lid wordt van de magistratuur daarover duidelijkheid moet scheppen omwille van de onderlinge dienstvaardigheid die hij of zij bij de aanvaarding van dat lidmaatschap beloofd heeft.”
Ik sluit mij aan bij Nolf. Die transparantie mag wat mij betreft ook gelden voor politici en journalisten. Bij iedereen die in deze democratie een rol speelt in de bewaking van het algemeen belang. Misschien moeten ook academici hun lidmaatschap aangeven: het kan maar helpen om taferelen zoals die aan de UGent te helpen voorkomen. Ik zou bij dezen dus nogmaals de oproep willen doen: logebroeders, maak u bekend. Beschouw het maar als een vorm van zelfbescherming tegen mogelijk gekonkelfoes.
En de nazi’s dan? Ja, de nazi’s. Het klopt dat die destijds vrijmetselaars oppakten en naar concentratiekampen stuurden. Maar als dat argument vandaag nog altijd geldig is, dan moeten ook andere groepen in de samenleving dringend in het verborgene gaan leven. Wat toch nogal belachelijk zou zijn.

‘DINGEN REGELEN’

Nogmaals, ten overvloede: nee, er bestaat zeker geen groot complot. De paarse regering was geen project dat volledig in de loge was bekok­stoofd, want de leider van paars, Guy Verhofstadt, is geen broeder. De georganiseerde vrijzinnigheid in ons land valt ook niet samen met de vrijmetselarij, zodat we niet mogen zeggen dat pakweg de euthanasiewet volledig in de loge werd klaargestoomd – integendeel, filosoof Etienne Vermeersch, dé grote bezieler van die wet, is geen broeder.
De loge is geen almachtige machine, maar een genootschap dat nogal wat versplintering kent, en waar de onderlinge strijd soms groot is. Denk aan het verzet tegen iemand als Wim Van Rooy, die met zijn verregaande islamkritiek – volgens sommigen: moslimhaat – veel interne tegenstand heeft. Denk aan de Gentse strijd tussen Daniël Termont en Siegfried Bracke, die nota bene in dezelfde werkplaats werden ingewijd. Denk aan de felle opinies die Luc Van der Kelen, commentator bij Het Laatste Nieuws, ooit afvuurde op zijn broeder Karel De Gucht. Enzovoort, enzoverder.
En toch gebeuren er in de loge dingen die het daglicht wellicht maar moeilijk verdragen. Daar mogen we helaas van uitgaan, en daarom is transparantie nodig. Dat werd onlangs nog eens duidelijk gemaakt door een getuigenis van Stijn Meuris. In een interview met De Morgen vertelde die hoe wijlen Steve Stevaert ooit ’s avonds bij hem binnenviel met de vraag om lid te worden van de sp.a, en ineens ook van zijn vrijmetselaarsloge. “Dit heb ik nog nooit verteld”, zei Meuris. “Maar hoe Steve over die loge sprak, alsof het een detail was, die ‘introductie’, dat vond ik ongelooflijk. Ik citeer letterlijk: ‘Als ge dan eens iets aan de hand hebt, dan kunnen we dingen regelen.’ Ik kon alleen nog denken: drink uw cognac uit, hier eindigt het verhaal, Steve. Ik was er klaar mee.”
Tussen haakjes: Stevaert was ook de man die ooit een collega van mij afdreigde omdat die als eerste wilde schrijven dat de toenmalige sp.a-baas vrijmetselaar was. Toen ik Stevaert wat later dezelfde vraag stelde, liep hij rood aan van ingehouden boosheid en zei hij dat ik daar niets mee te maken had – precies wat Daniël Termont mij zei toen ik hem de vraag stelde, nota bene tijdens een dubbelinterview met Siegfried Bracke. Ik had ook aan Termont willen vragen of het waar is dat Bracke sinds zijn overstap naar het Vlaams-nationalisme niet meer echt welkom is in zijn oude werkplaats, en of dat een extra dimensie geeft aan de politieke strijd die beide broeders nu voeren.
Maar zulke vragen worden dus niet op prijs gesteld. Wat uiteraard een reden te meer is om ze vooral te blijven herhalen. Wat zal het worden, beste vrijmetselaars: 19de-eeuwse geheimdoenerij of 21ste-eeuwse transparantie? Laat de discussie in de tempels maar een aanvang nemen.

woensdag 21 augustus 2019

Onverwachte bijwerking Pantoprazole.

Een aantal maanden geleden vertelde een goede vriendin me over de volgende nare ervaring:

Haar partner had al enige maanden maagklachten en na een gastroscopie bleek  inflammatie van slokdarm en maag. Hij kreeg van de specialist Pantoprazole 40 mg voorgeschreven; 2 x daags  1 tablet, gedurende 2 maanden te nemen.

Hij startte diezelfde avond met 1 tablet. De volgende dag 2 .De vriendin merkte dat zijn stemming  omsloeg: zijn gezichtsexpressie 'stond op zwaar onweer', donker, zonder enige duidelijke aanleiding. Rationeel communiceren was onmogelijk. Snel geïrriteerd, op het agressieve af, niet alleen naar haar , maar hij toonde zelfs 'ontoerekeningvatbaar gedrag' naar hun huisdieren toe, wat voor haar de aanleiding was om naar ervaringen van patiënten met dit medicament te zoeken op het internet , daar ze vermoedde dat de plotselinge (akelige) verandering in gemoedstoestand en gedrag hiermee te maken kon hebben. In de pdf bijsluiter stonden deze mogelijke bijwerkingen niet beschreven.

De vriendin vond oa de volgende beschreven ervaringen:

23-02-2012
Man, 50 Algehele tevredenheid
Pantoprazol (pantoprazol)
Maagklachten
Tevredenheid over
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hallo Dit middel de pantoprazol heb ik een tijdje gebruikt, maar ik werd er zo eng van dat ik er nu mee gestopt ben. Ik voelde mij zeer gespannen kreeg heftige hoofdpijn en voelde mij vreselijk depressief. ik hoop dat het helemaal weg gaat. was echt heel erg.

en:

13-10-2016
Vrouw, 35 Algehele tevredenheid
Pantoprazol (pantoprazol)
Maagzuur
Tevredenheid over
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Heb de medicijnen 2 maand gebruikt. Ik voelde me steeds beroerder, maar had niet in de gaten dat het door deze medicijnen kon komen. Ik had trillende benen, ontzettend opgejaagd gevoel, erge paniekaanvallen en zeer depressieve gedachten. De arts wilde me zelfs laten opnemen op een crisis afdeling. Toen gestopt met deze pillen en binnen een week waren bovenstaande klachten verdwenen. Bijzonder slecht dat dit soort medicijnen zomaar zonder controle voorgeschreven mogen worden en dat er bij een arts geen lichtje gaat branden over deze bijwerkingen.

Toen de situatie de derde dag, in het weekend,  escaleerde, belde de, inmiddels enigszins oversture vriendin de huisarts van wacht met bovenstaand verhaal;  deze bijwerkingen waren hem zeker niet bekend en na 10 minuten belde hij terug  met het advies om de politie te bellen voor interventie; deze konden dan indien nodig een arts inschakelen. In geval van mogelijke agressie  komt de huisarts  niet.


 De vriendin besloot dit niet te doen,  zij vond het te ingrijpend om in een dergelijke situatie de politie erbij te halen en het zou mogelijk niet bijdragen tot een oplossing, eventueel het tegendeel.
Zij verstopte direct de medicatie en besloot een dag af te wachten.

Gelukkig normaliseerde de mentale gesteldheid en gedrag van haar partner na een dag of 2.

  De vriendin heeft direct een afspraak met haar huisarts gemaakt en dit verteld.
Omeprazole  werd voorgesteld als een alternatieve optie.

Ook bij deze maagzuurremmer bemerkt ze  onaangename veranderingen in  de gemoedstoestand ( en gedrag)  maar gelukkig minder. Haar partner neemt deze nu zelden.

Bovenstaande besloot ik op deze blog te delen omdat  het zo belangrijk is om verbanden te leggen tussen externe invloeden, in dit geval een medicament wat de maagzuur productie remt en wat regelmatig wordt voorgeschreven,  en mogelijke veranderingen in mentale gesteldheid en gedrag.  Vaker wordt op deze directe verbanden te weinig acht geslagen.

Het is allemaal goed afgelopen; geen al te grote drama's, vriendin, partner en huisdieren leven nog, gelukkig....

 In dit geval zal het waarschijnlijk ( gelukkig) gaan om een zeldzame bijwerking, maar een gewaarschuwd mens..












dinsdag 20 augustus 2019

Cults, Sektes; 'Free will', overdenking..

 HERHALING

Voor mijzelf , in zekere zin mijn eigen mate van beïnvloedbaarheid herkennend, erkennend, blijft dit een interessant artikel; met name de mogelijke psychologische invloed van een leidinggevend,charismatisch persoon; 'goeroe' groepering; cult; sekte, etc. Er zijn zoveel manipulatietechnieken, bewust of 'subconscious', waar men  regelmatig stil bij moet staan, en zeker als je er 'unheimish' bij voelt, niet op je gemak etc.

Blijf ten alle tijden kritisch denken, analyseren, deduceren, afvragen, volg nooit 'blindelings'; niemand , inclusief jezelf !






SEKTES IN VLAANDEREN

"OM TE KUNNEN GROEIEN ALS YOGI MOEST MIJN VRIEND ZIJN SEKSUELE ENERGIE LATEN STROMEN EN VREEMDGAAN!"







'Ik werd paranoïde. Wanneer wordt een gezonde opleiding gevaarlijk?'
‘Het begon erg onschuldig. Wat buigen en strekken op een turnmat, wat kan daar nu verkeerd aan zijn? Maar de impact die het op mijn toenmalige vriend had, was uiterst ontwrichtend. In een paar maanden tijd was hij een ander iemand geworden, volledig onthecht van alles en iedereen. Onthechting is het hoogste doel in dit aardse leven, propageerde de yogalerares van mijn vriend, een erg charismatische vrouw die haar leerlingen totaal afhankelijk van haar maakte.’
Sinds de ex-vriend (32) van Stefan zich drie jaar geleden aanmeldde voor een cursus kundalini-yoga in het Brusselse, namen de tweewekelijkse plooi- en stretchsessies in sneltempo zijn leven én hun relatie over.
STEFAN «Voor elke stap die de leerlingen zetten, moesten ze toestemming vragen aan de yogalerares. Ze bombardeerde hen met berichtjes, tot diep in de nacht. Op den duur was mijn vriend tot zes uur per dag met zijn telefoon in de weer.
»Als het bij die veganistische voeding of de veranderde klederdracht gebleven was, had ik er wel mee kunnen omgaan. Maar het probleem was dat mijn vriend zijn nieuwe levensstijl ook aan anderen wilde opleggen. Ging ik daar tegenin, dan werd hij boos en sloot zich nog meer van me af. Zo heeft hij ook veel oude vrienden aan de deur gezet.
»Zijn gedrag werd steeds extremer. Ik herkende hem niet meer. Zijn hele persoonlijkheid én bewustzijn waren veranderd. Hij ging vreemd, en werd daarin zelfs aangemoedigd door zijn lerares: de seksuele energie vrijuit laten stromen ‘maakte deel uit van zijn groei als yogi’. Kritisch nadenken lukte niet meer.»
HUMO Jij slaagde er niet in om je vriend uit dat yogaweb te bevrijden?
Stefan «Nee. Ik had nooit verwacht dat hij zich zo zou laten meeslepen. Vroeger was hij best kritisch. Ik heb lang gehoopt dat het nog goed zou uitdraaien, en heb ook geprobeerd om tussen te komen. Zo heb ik die yogalerares geregeld uitgenodigd voor een gesprek, maar dat is er uiteraard nooit van gekomen. Ze zette haar leden tegen ons op, noemde ons ongelovigen.
»Geregeld werden rituelen met ayahuasca (een hallucinogene drug, afkomstig uit het Amazonewoud, red.) georganiseerd. Zo’n trip beoogt zogezegd een louterend effect op lichaam en geest, maar mijn ex was daarna niet om aan te spreken. In enkele seconden kon zijn gemoed helemaal omslaan, en was hij plots erg agressief, of ineens zo geil als boter. Het was alsof er iets in hem was opgewekt dat hij niet meer kon controleren. Helemaal gek maakte het hem. Hij beweerde ook boodschappen van bovenaf door te krijgen. Als ik dat als onzin afdeed, werd hij boos. Op den duur was het gewoon niet meer leefbaar.»

Van de pot gerukt

De westerling is geobsedeerd door persoonlijke groei en gezondheid. Het aantal coaches, personal trainers en spirituele gidsen dat belooft je gezonder en gelukkiger te maken, dijt alsmaar uit. Maar gelijktijdig groeit ook het aantal charlatans. Helemaal gevaarlijk wordt het wanneer die een groep devote volgelingen om zich heen verzamelen.
Onlangs getuigden voormalige cursisten van The New Tantra in de Volkskrant hoe ze tijdens workshops geen seksuele bevrijding en persoonlijke groei vonden, maar wel machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag. De oprichter van de beweging, Australiër Alex Vartman, zou vrouwen onder druk zetten om met hem te slapen en cursisten aansporen tot extreme seksuele handelingen zoals fist fucking. Wie daar niet in meeging, werd publiekelijk vernederd. Ook in België organiseert The New Tantra workshops. Prijskaartje: 600 euro voor een weekend.
The New Tantra-methode bestaat erin je eigen grenzen te verruimen, vanuit de idee dat je daardoor een veelzijdiger mens wordt. De meeste deelnemers zijn, volgens de getuigen in de Volkskrant, erg fanatiek en doen alles om Vartman te behagen. Zijn gezag wordt niet in vraag gesteld.
HUMO Waarom aanvaard je als weldenkend mens zomaar het gezag van zo’n zelfverklaarde goeroe?
Christophe Busch (criminoloog, (de)radicaliseringsexpert en directeur van het holocaustmuseum Kazerne Dossin) «We leven in een extreem complexe wereld, en in deze gepolariseerde tijden groeit de zoektocht naar zingeving. Sektarische en extremistische bewegingen spelen daar heel goed op in en reiken een houvast aan. De inhoud doet er weinig toe. Of het nu gaat over de totaal van de pot gerukte Flat Earth Society (een organisatie die gelooft dat de aarde plat is, red.) of over religieus radicalisme : ze bieden een duidelijk wereldbeeld aan. Hun gedachteconstructies zijn op zich niet zo gevaarlijk, maar het systeem dat errond wordt gebouwd en het gedrag dat zich als gevolg ontwikkelt, zijn dat wél.»
Johan Braeckman (hoogleraar wijsbegeerte) «Sekten stoten ons af en trekken ons tegelijkertijd aan. Sekten kunnen ons zelfs lichtjes jaloers maken, in die zin dat ze ons een andere, betere samenleving voorspiegelen. Denk maar aan de Bhagwan-beweging in haar beginfase: honderden mooie, jonge mensen die samen aan een utopische, nieuwe wereld bouwen. Zulke bewegingen hebben vaak iets visionairs. Het vergt moed om alles op te geven en opnieuw te beginnen.»

Schaambeen

Sektes doen het ook goed op het scherm. Niet alleen was de recente Netflix-serie ‘Wild Wild Country’ over de Indische goeroe Bhagwan en zijn aanhang een groot succes, het voorbije jaar verschenen ook twee goed ontvangen documentaires over David Koresh, de sekteleider die zich in 1993 met 75 van zijn volgelingen de dood in stortte. In ‘Once upon a Time in... Hollywood’, de nieuwe film van Quentin Tarantino, komt de beruchte Manson Family uitgebreid aan bod. De beruchte cultus rond Charles Manson heeft trouwens al talrijke schrijvers en regisseurs geïnspireerd.
En er komt nog meer aan: televisienetwerken HBO en Lifetime werken aan een docureeks en een film over de sekscult NXIVM, een sektarische welzijnsbeweging die dure cursussen in ‘zelfverbetering’ aanbood. Oprichter Keith Raniere wijdde vrouwelijke leden in door ze te laten brandmerken met zijn initialen, ter hoogte van het schaambeen. De pijn, meende hij, was deel van hun growth experience. De zogezegde zelfhulpgroep wist vele Hollywoodactrices en succesvolle zakenmannen te ronselen, maar werd onlangs opgerold. Raniere werd schuldig bevonden aan onder andere seksslavernij, mensenhandel en georganiseerde misdaad. Eind september volgt het finale verdict in de ophefmakende rechtszaak.
Braeckman «Documentaires over sektarische groepen bereiken inderdaad een breed publiek, maar die fascinatie was er eigenlijk altijd al. De zoektocht naar zingeving en de behoefte om erbij te horen zijn namelijk van alle tijden. Zelfs het christendom was in het begin ook een sekte, want het ontstond nadat een radicale groep gelovigen zich afsplitste van het jodendom.»
In België werd de sektewaakhond Informatie- en Adviescentrum inzake Schadelijke Sektarische Organisaties (IACSSO) in 1998 in het leven geroepen, nadat een speciale parlementaire commissie een reeks collectieve zelfmoorden van leden van de zogenoemde Orde van de Zonnetempel onderzocht. In de beginjaren ging het merendeel van de meldingen die het IACSSO binnenkreeg over getuigen van Jehova en andere pseudochristelijke groeperingen, maar de voorbije jaren breidde het sektarische verschijnsel zich vooral uit richting wellness.
Kerstine Vanderput (directrice IACSSO) «Over Jehova’s getuigen krijgen we nog steeds veel vragen, zeker nadat het parket een onderzoek heeft geopend naar toegedekt kindermisbruik. Maar sinds een jaar of tien zijn vooral de vragen over alternatieve therapieën en welzijnsmethoden toegenomen. Thema’s als gezondheid, welzijn en zelfontwikkeling zijn voor veel sektarische organisaties een doeltreffend rekruteringsmiddel geworden.»
HUMO Wie vormt voor een sekte een makkelijk slachtoffer?
Vanderput «Mensen die lichamelijk of psychisch broos zijn, en vaak ook teleurgesteld in de klassieke geneeskunde. Als traditionele behandelingen geen soelaas bieden, dan is het voor de patiënt moeilijk om onverschillig te blijven voor de mooie woorden van zelfverklaarde therapeuten. Bovendien veroorzaakt het leven in gemeenschap, zoals in veel sektarische groepen gangbaar is, soms juist méér gezondheidsproblemen, ten gevolge van onevenwichtige voeding, de combinatie van te weinig slaap en vele uren werk, gebed of meditatie, en een gebrek aan passende medische zorgen. Ook wie op zoek is naar zingeving of een verbeterd mentaal welzijn, loopt het gevaar zich te laten verleiden door pseudotherapeuten.
»Momenteel zijn enkel de titels van psychiater en psycholoog wettelijk beschermd. Om het even wie kan zichzelf dus uitroepen tot psychotherapeut, en dat leidt tot misbruiken.»
Uit IACSSO’s laatste tweejaarlijkse rapport blijkt dat er meer meldingen binnenkomen over alternatieve therapieën en welzijnsmethodes – inclusief gebruiken uit oosterse religies – dan over (pseudo)christelijke groeperingen: respectievelijk 31 tegenover 24 procent .
HUMO Hoe kunnen we een sekte herkennen?
Patrick Haeck (bestuurder bij Studie- en Adviesgroep Sekten (SAS) en de Open Minds Foundation, én voormalig getuige van Jehova) «Weinig organisaties worden opgezet met de bedoeling een sekte te zijn. We werken met een lijst van ‘sektarische eigenschappen’. Hoe meer we er bij een organisatie kunnen aanvinken, hoe meer zorgen we ons moeten maken.»
Zelf diende Haeck, die bij Jehova’s getuigen lang de prestigieuze gezagspositie van ‘ouderling’ bekleedde, als eerste Belg klacht in tegen hun ‘onmenselijke’ uitsluitingsprincipe. Maar liefst 38 jaar was hij lid van de beweging, tot hij er in 2010 samen met zijn gezin uitstapte.
HAECK «Belangrijk is vooral mensen bewust te maken van mentale manipulatiemechanismen. Eerder dan de organisaties zelf, moet het gebruik van zulke technieken verboden worden.»
Om vast te stellen hoe gevaarlijk gesloten groepen zijn, onderscheiden het IACSSO en de SAS zeven manipulatietechnieken.

1. Love bombing

Vanderput «De eerste ontmoeting verloopt meestal heel positief. Je wordt uitermate warm en vriendelijk onthaald. Men toont begrip voor je problemen en legt je uit dat die via de groep heel eenvoudig opgelost zullen worden. Die manipulatietechniek noemen we love bombing. Die eerste vriendelijkheid is evenwel een strategie om je voor hen te winnen, want tijdens volgende ontmoetingen wordt steeds meer van je verwacht.»
Precies zo beleefde Geertje Tobé (66) haar eerste kennismaking met Sipke Vrieswijk, één van Nederlands meest beruchte sekteleiders. Achttien jaar bracht ze door bij zijn Gemeente Gods, een afsplitsing van de Gereformeerde Kerk.
HUMO Hoe kwam u in contact met Sipke Vrieswijk?
Geertje Tobé «Ik ben strenggelovig opgevoed. Als kind was niets wat ik deed ooit goed genoeg. Ik voelde me eenzaam en ongewaardeerd. Mijn eerste huwelijk was een herhaling daarvan: mijn man was een gewelddadige dronkaard, maar ik bleef bij hem, omdat ik dacht dat het Gods wil was. Ik had gewoon pech. Scheiden was geen optie. Maar dat ongelukkige huwelijk, en de opvoeding van onze kinderen waar ik alleen voor stond, eisten hun tol. Net toen ik helemaal aan het eind van mijn Latijn was, leerde ik via een collega Vrieswijk kennen. Hij leidde als voorganger een commune die volgens zijn interpretatie van de Bijbel leefde. Hij beweerde een profeet te zijn. Niet zozeer wat hij predikte sprak me aan, wel de warmte waarmee hij me in zijn mooie, ruime kloosterhuis ontving. Het haardvuur brandde, er stond lekker gebak op tafel, en iedereen was erg aardig. Hij beweerde dat het klooster een plek was waar vermoeide vrouwen tot rust konden komen – dat wilde ik natuurlijk wel.»
'We waren voortdurend aan het werk en mochten amper met elkaar praten. Persoonlijk contact was enkel toegelaten tijdens de orgieën'
HUMO Dat klinkt niet verkeerd. Hoe verging het u in uw nieuwe omgeving?
Tobé «De eerste maanden had ik het best naar mijn zin. Ik voelde me goed, wat waarschijnlijk ook wel aan de verdachte vitaminepillen lag die ze mij dagelijks gaven. Achteraf gezien had het feit dat mijn gezin er niet welkom was me natuurlijk meteen moeten alarmeren. Maar ik was zo kapot, ik was al lang blij dat iemand voor me zorgde.
»Na die periode van rust en schone schijn werd ik aan het werk gezet. De vloeren van de kapel moesten altijd blinken, het dak moest vernieuwd worden, en alle sprietjes onkruid gewied. We waren voortdurend in de weer. Daarbij mochten we amper met elkaar praten. Persoonlijk contact was enkel toegelaten tijdens de orgieën. Die had Vrieswijk zorgvuldig gepland. Zo moest ik eerst met hem, de profeet, slapen – zogezegd om een bruid van Christus te worden. Daarna kwam zijn vriendin erbij, en vervolgens ook andere mannen uit de gemeenschap. Het was verschrikkelijk. Tegelijk waren het de enige momenten waarop we een beetje aandacht en warmte kregen.»

2. Sterke hiërarchie

Vanderput «Aan het hoofd staat een leider: de goeroe. Zijn gezag is onbetwistbaar en hij wordt door de leden aanbeden, omwille van zijn kennis van de leer die de groepering aanhangt, of omdat hij over zogezegd bovennatuurlijke gaven beschikt.»
Stefan «De yogajuf van mijn ex besliste wat leden aten, welke kleren ze droegen en welke mantra’s in het Sanskriet ze uith het hoofd moesten leren. Daarnaast interpreteerde ze ook hun gevoelens. Als iemand zich onrustig voelde, kwam dat vast door de volle maan. Voor alles had ze wel een spirituele verklaring. Het strafste is misschien wel dat die vrouw niet eens een erkende yogaopleiding heeft gevolgd. Toch werd haar gezag niet in vraag gesteld, want zij beschikt zogezegd over allerlei gaven. Zo had ze visioenen en kon ze aanwezigheden voelen.»

3. Financiële eisen

Vanderput «Naarmate men verder evolueert in de groep, zal er op financieel vlak steeds meer worden verlangd. Dat kan door schenkingen te eisen, de leden dure opleidingen, cursussen of workshops te laten volgen of door hen ‘vrijwilligerswerk’ voor de groep te laten doen. Men stelt dat vaak voor als noodzakelijk om te evolueren op spiritueel vlak.»
Jeffrey Hoogveld (38) zat niet al te lekker in zijn vel toen hij in 2012 in de klauwen belandde van de Arnhemse C3 Kerk, oftewel het Welvaartsevangelie. In 2017 verliet hij de sektarische pinksterkerk ‘minstens 13.000 euro lichter’.
HUMO Wat trok u zo aan in de C3 Kerk?
Jeffrey Hoogveld «Destijds woonde ik bij mijn ouders en had ik nauwelijks sociale contacten. Via mijn buurman en zijn vriendin kwam ik in aanraking met de beweging. Toen zij me een lidmaatschap probeerden op te dringen, was ik aanvankelijk nog wantrouwig. Maar toen een meisje met wie ik al een tijdje chatte ook C3-lid bleek te zijn, stemde ik ermee in om zo’n bijeenkomst te bezoeken. Op die eerste dienst hing een heel gezellige sfeer. C3 leek me een vrolijke, moderne kerk.
»Wel viel het mij snel op dat sommige leden er erg radicale ideeën opna hielden, waar ik het niet mee eens was. Tijdens één van mijn eerste avonden sprak de pastor, zakenman Steve Warren, een profetie over me uit. Hij voorspelde dat ik in enkele jaren als beroemde beroepsfotograaf een fortuin zou vergaren. Hoewel ik daar weinig van geloofde, keerde ik toch terug. Het voelde goed om wat vaker onder de mensen te komen. Ze zagen dat ik met mezelf in de knoop zat en beloofden me beter te maken. Meteen werd ik lid gemaakt van allerlei groepen en vrijwilligersteams. Voor ik het goed en wel besefte, was ik minstens vijf dagen per week voor de kerk in de weer.»
HUMO Hoe komt het dat de organisatie je zoveel geld kostte?
Hoogveld «Dat heeft te maken met de C3-filosofie: hoe meer geld je geeft, hoe meer God je zegent. Zo werd mij verteld dat als ik niet minstens één tiende van mijn maandloon afstond, ik eigenlijk stal van de Heer. C3 baseert zich daarvoor op de ‘tiendenwet’, die teruggaat op een vierduizend jaar oude belasting uit het Oude Testament. Nadat ik uit de C3 Kerk ben gestapt, heb ik dat eens uitgespit: eenmaal per jaar moest het volk van Israël een tiende van hun oogst naar de tempel brengen. Nergens staat dat je elke maand een deel van je inkomsten moet afstaan. Daarenboven was het een oudtestamentische, en dus joodse wet. Toch interpreteert C3 het als een gebod dat ook vandaag nog voor christenen geldt.
»In vieringen getuigden leden bovendien dat ze naast hun tienden ook vakantiegeld en belastingteruggaven doneerden. Zo werd ik onder druk gezet om steeds grotere bedragen te geven. Ik heb geregeld honger geleden voor de kerk. Nu ja, kerk: C3 is eerder een leep bedrijf. Ze noemen zich niet voor niets het Welvaartsevangelie.»

4. Breuk met verleden

Vanderput «Er heerst een sterke wij-tegen-de-wereldmentaliteit. De groep scheidt zich af van de wereld door volgelingen te laten breken met hun vroegere levenswijze, de buitenwereld voor te stellen als slecht en gevaarlijk, en door een eigen taal of specifieke termen te gebruiken.»
Toen Patrick Haeck 8 jaar oud was, sloten zijn ouders zich bij de getuigen van Jehova aan. Plots mocht hij niet meer naar de muziekschool, en ook verjaardagsfeestjes of grootvaders serre waren ineens verboden terrein.
HAECK «Ik geloofde alles wat mij verteld werd over uitverkoren zijn en over de ondergang van de wereld, waarbij alle verdorven mensen zouden sterven. Maar toen het voorspelde Armageddon van 1975 uitbleef, besefte ik al dat er iets niet klopte.
»Toch voelde ik, hoewel ik volwassen werd, niet meteen de drang om uit de beweging te stappen. Integendeel, ik kreeg als ouderling steeds meer verantwoordelijkheid. Ik probeerde me te verzoenen met opvattingen die niet klopten, door het telkens op een reken- of organisatiefoutje te schuiven. Zo veranderde de datum waarop de wereld zou vergaan voortdurend.»

5. Rigide doctrine

Vanderput «Enkel de leden van de groep zijn, nadat ze verschillende stappen hebben doorlopen, in het bezit van de nodige kennis en vormen zodoende een elite. De verkondigde opvattingen wijken sterk af van de bestaande wetenschappelijke kennis, die volledig verworpen of opzettelijk verkeerd belicht wordt. Kritiek van buitenstaanders wordt gezien als een bewijs dat de groep gelijk heeft.»
'Dat mijn klasgenoten me een vreemde vogel vonden, deerde me niet. Zij zouden bij de zondvloed niet gered worden'
Michel Mix (42) groeide op binnen de Amsterdamse gemeenschap van Jehova’s getuigen. Hij was een ‘fanatiek gelover’, tot hij op zijn 35ste uit de groep stapte.
Michel Mix «Als kind beleefde ik er plezier aan om met mijn moeder van deur tot deur te gaan prediken. Ik vond het heerlijk om in de publicaties van Jehova’s getuigen naar bewijzen voor de nakende zondvloed te zoeken. Úren kon ik zo doorbrengen. Op school gaf ik zelfs spreekbeurten over waarom de evolutieleer niet klopte. Dat mijn klasgenoten me een vreemde vogel vonden, deerde me niet: ons geloof was dé waarheid voor mij. De mensen buiten de gemeenschap waren onwetend en zouden bij de zondvloed niet gered worden.»
HUMO Waarom hebt u de getuigen van Jehova uiteindelijk toch verlaten?
Mix «In mijn ijver begon ik me ook te verdiepen in theologische teksten van buiten ons strak afgebakende Jehova-curriculum. Zo ontdekte ik dat wat wij leerden helemaal niet strookte met de theologie. Sterker nog: die teksten ontkrachten zelfs met wetenschappelijk bewijs wat wij leerden. Het eerste zaadje twijfel was geplant en zou over de jaren langzaam groeien.»

6. Enge geneeskunde

Vanderput «De klassieke geneeskunde wordt vaak vervangen door gevaarlijke medische praktijken waarvan de effectiviteit niet bewezen is. Daar komt nog bij dat de ‘zorgverleners’ niet over de vereiste kwalificaties beschikken.»
De Deens-Nederlandse filosofe, schrijfster en columniste Stine Jensen omschrijft haar kennismaking met kundaliniyoga als een ‘transformatie’. Beleefde ze aanvankelijk nog een hallelujagevoel op de yogamat, dan verstoorde een incident tijdens een cursusweek haar romantische, bijna blinde toewijding grondig.
Stine Jensen «Vroeger was ik erg geestelijk, mijn lichaam was eerder een hindernis. Natuurlijk kon ik mijn zestigurenwerkweek niet eeuwig volhouden. Toen ik door mijn rug ging, besloot ik meer aandacht aan mijn lijf te besteden. Ik meldde me aan voor een opleiding kundalini-yoga, waarvoor ik verschillende modules doorliep om zelf les te kunnen geven.
»In 2016 volgde ik in Frankrijk de cursus ‘Mind and Meditation’ van Karta Singh, een beruchte leraar over wie veel yogi’s lyrisch waren. Ik was het gewend dat je tijdens zo’n spirituele training buiten je comfortzone moest treden om nieuwe kanten van jezelf te leren kennen, maar Karta verlegde de yogische principes in die cursus wel erg ver. We aten amper, sliepen heel weinig, mediteerden urenlang. Voor één oefening werden we zelfs twee dagen lang geblinddoekt.»
HUMO Wanneer kreeg u door dat het echt grondig fout zat?
Jensen «Toen we tijdens een groepsmeditatie koekjes en koffie aangeboden kregen, schrokte ik die uitgehongerd naar binnen. Kort daarna kreeg ik het gevoel dat mijn bewustzijn zich spleet, ik werd angstig en paranoïde. Rond mij zag ik mensen met hun armen wapperen of kermend van de pijn over de grond rollen. Ik had het gevoel dat ik gek werd, héél eng. Toen ik één van de begeleiders vertelde dat ik me niet goed voelde, antwoordde die dat dat deel uitmaakte van het proces: er werd iets losgemaakt, het was juist heel mooi dat ik toen van alles voelde.»
HUMO U hebt uw conclusies getrokken en meteen uw biezen gepakt.
Jensen «Ja, ik heb halsoverkop het vliegtuig naar huis genomen. Achteraf heb ik ontdekt dat er nootmuskaat in onze koekjes zat: in hoge dosissen kun je daarvan trippen. Vooral in combinatie met het slaaptekort en de cafeïne was dat gevaarlijk. Hadden er mensen met bepaalde medische aandoeningen tussen gezeten, dan had het slecht kunnen aflopen.
»Ik vroeg me vooral af waarom ik als enige uit een groep van zestig deelnemers opstapte. Mensen zonder hun medeweten hallucinogenen toedienen, is voor mij echt grensoverschrijdend. Toch bleef iedereen. Het zette me aan het denken: wanneer wordt zo’n gezonde training gevaarlijk?»

7. Rituelen

Vanderput «Van de volgeling wordt verwacht dat hij deelneemt aan allerlei rituelen, opleidingen en workshops, die vaak niet veel geld kosten, maar wel alle vrije tijd van de volgeling in beslag nemen.»
HOOGVELD «Op een bepaald moment trok ik het psychisch en lichamelijk allemaal niet meer. C3 dwarsboomde elke poging tot rust met méér vrijwilligerswerk, maar ik wilde niet langer elke dag voor de kerk in de weer zijn. Toen ik aankaartte dat ik eronderdoor dreigde te gaan, werd me aangeraden om me zo snel mogelijk voor een cleansing stream in te schrijven, een soort bijbeltraining die 300 euro kost. In plaats daarvan heb ik een echte psycholoog opgezocht.
»Toen ik uiteindelijk de deur achter me dichttrok, werd ik vervloekt, bedreigd en geïntimideerd, zowel telefonisch als persoonlijk. Vandaag ben ik kerkloos.»

labeur en orgieën

HUMO Gigantische geldsommen afstaan, deelnemen aan orgieën of doorslaan op nootmuskaat: het lijken extremen die de meeste mensen nooit zouden kunnen overkomen. Is iedereen vatbaar voor de lokroep van sektarische groepen?
Wendy van der Klift (psychosociaal hulpverlener) «Ja. Alles hangt af van de mentale toestand waarin je je bevindt wanneer je met zo’n groep in aanraking komt. In bepaalde levensfasen ben je meer vatbaar voor de manipulatie van zo’n charismatische groep die je belooft beter, gelukkiger of rijker te maken.»
Frances Peters (drijvende kracht achter het kennisplatform Ontmasker Manipulatie) «Je bij een sekte aansluiten is geen kwestie van naïviteit, zelfs niet van eenzaamheid of zoeken naar zingeving. Het gaat om de behoeften die de groep eerst creëert en vervolgens aanbiedt in te vullen.»
HUMO Ondanks alle spanningen en grensoverschrijdende gebeurtenissen duurt het vaak lang vooraleer sekteleden een groep verlaten. Waarom?
Peters «De druk om steeds méér te doen, wordt opgevoerd door mensen emotioneel te chanteren of door machtsrelaties te misbruiken. Door stress ga je in overlevingsmodus. Je beseft de schade simpelweg nog niet, dus blijf je.»
van der Klift «Misleiding gebeurt aan de hand van allerlei geraffineerde manipulatiemechanismen. Elke leider heeft zo zijn eigen invulling, maar de onderliggende technieken zijn telkens dezelfde: angst zaaien en mensen afhankelijk maken. Het maakt niet uit of het om een kerkvader of een yogajuf gaat.»
Angst was ook Geertje Tobés grootste drijfveer om achttien lange jaren bij de Gemeente Gods te slijten, hoewel ze zich er al na een jaar doodongelukkig voelde.
Tobé «Ik had geen geld of telefoon, en doordat ik alle contact met de buitenwereld verbroken had, dacht ik ook nergens heen te kunnen. We werden ook streng gecontroleerd: ’s nachts werden we om de haverklap gewekt. Tel daar het harde labeur en die orgieën bij, en je begrijpt dat ik volledig murw geslagen was. Op een gegeven moment had ik gewoon geen eigen wil meer. Alle straffen en ontberingen hadden me afgeleerd mijn eigen gevoel te vertrouwen. Je daaruit bevrijden is een proces. Bij mij heeft het tien jaar in beslag genomen.»
HUMO Jezelf bevrijden uit de greep van een ongezonde groep is één ding, maar hoe voorkom je later opnieuw te zwichten voor een charismatische cultus?
Busch «De aanpak van bijvoorbeeld ex-Jehova’s getuigen is vergelijkbaar met die van voormalige Syriëstrijders. Jihadi’s doen ook aan isoleren en hersenspoelen. Ze gebruiken veelal dezelfde manipulatietechnieken als de getuigen van Jehova of Indische goeroes.
»Bij slachtoffers van extremistische en sektarische bewegingen moet in de eerste plaats het verkeerd opgebouwde referentiekader gesloopt worden.»
HUMO Omdat sektarische groepen hun leden een identiteit aanbieden, brengt het vertrek uit de groep ook geregeld een identiteitscrisis teweeg.
Peters «Sekteverlaters moeten onderscheid leren maken tussen hun eigen identiteit en die van de groep. Welke overtuigingen zijn écht van hen en welke niet? Met andere woorden: ze moeten hun zelfstandige denkvermogen opnieuw, of zelfs voor het eerst ontwikkelen.»
HUMO Wat kun je zelf doen als een familielid of vriend in de ban is van een sektarische beweging?
BUSCH «Het is belangrijk om mensen uit zulke groepen niet als idioot te bestempelen, want zo sterk je ze enkel in hun overtuiging. Neem nu de flat earthers over wie we het eerder hadden: de YouTube-filmpjes waarin zij hun complottheorieën uit de doeken doen, krijgen massaal veel likes, en grootse conferenties geven hun een groepsgevoel. Dat was ook de boodschap van voormalig NASA-topman en astronaut Scott Kelly in de Netflix-docu ‘Behind the Curve’: eerder dan hen te veroordelen, probeerde hij hen te begrijpen.»
Haeck «Bespot de groepering of doctrine zeker niet, word niet boos, maar toon oprechte belangstelling. Stel zo kritiekloos mogelijk vragen die het eigen denkvermogen van de aanhanger weer aanzwengelen: ‘Wat wekte aanvankelijk jouw belangstelling, en wat trekt jou nu nog steeds zo aan in die beweging?’ ‘Zijn er alleen maar tevreden mensen in je organisatie?’ Laat weten dat je je zorgen maakt over zijn keuze, maar dat je die keuze wel respecteert. Informeer jezelf uitvoerig over de groep of de doctrine. Als er een groep van ex-leden bestaat, is het zeker de moeite waard om daar contact mee op te nemen. En misschien wel het allerbelangrijkste: blijf liefde tonen.»


Aansluitend een interview met de neurowetenschapper Victor Lamme;
over de illusie van de 'Vrije wil', neuromarketing etc.

Noot: bij het checken van onderstaande tekst vertaald met Google translate in het Engels, bleken er  een paar gedeelten van de tekst herhaald , zo niet in het Nederlands.

Aan de Tand: ( Uit Babel)

De willoze mens, gemanipuleerd door marketing ‘Pas als je in de hersenen van mensen kijkt, weet je wat ze écht willen.’ Lamme geniet ervan om ons met onomwonden uitspraken en grappen te provoceren. Op bloedserieuze toon zegt hij dingen als: ‘De eerste de beste Rutte, wat is dat? Die heeft geschiedenis gestudeerd of iets dergelijks, wat moet je daar nou mee?’ Hij lijkt erop te hopen ons op de kast te krijgen. Nonchalant hangt hij in zijn leunstoel, terwijl hij helder zijn neurologische bevindingen en de consequenties hiervan voor ons uiteenzet. Ontwikkelingen in de neurowetenschappen zijn hot. Net als Dick Swaab, die met Wij zijn ons brein maandenlang boven aan de bestsellerlijsten stond, wordt Lamme veelvuldig gevraagd voor interviews en lezingen. We lijken het prettig te vinden om ons door deze hersenwetenschappers te laten vertellen dat ons doen en laten dusdanig bepaald wordt door onze grijze massa dat spreken over wilsvrijheid onzin is. Geen vrijheid, geen verantwoordelijkheid. Heerlijk. Daarnaast hebben neurowetenschappers waardevolle informatie in handen: op basis van hersenscans pretenderen ze dingen over ons te weten waar wij ons zelf niet bewust van zijn. Dat wat we in real life over onze wensen en motieven vertellen zou totaal geen betrouwbare informatie opleveren, in tegenstelling tot oplichtende breinkwabben op computerschermen. Wanneer deze bewering waar is, heeft dat enorme gevolgen: rechtbanken, pensioenfondsen en marketeers hangen aan Lammes lippen. Zonnebrandcrème Om te laten zien hoe zo’n hersenonderzoek in z’n werk gaat, draagt Lamme het voorbeeld van een onderzoek over zonnebrandcrème aan. Terwijl mensen in een hersenscan lagen, werd hun gevraagd of ze zich op een zomerse dag zouden gaan insmeren. Een week later werden deze mensen opgebeld met de vraag wat ze daadwerkelijk gedaan hadden. Lamme: ‘Dan blijkt dat mensen helemaal niet gaan doen wat ze van tevoren zeggen dat ze gaan doen! Intenties en gedachten hebben dus totaal geen sturende invloed op het gedrag.’ Dit terwijl op basis van hersenscans wel degelijk voorspeld kon worden wat diezelfde mensen zouden gaan doen. Volgens Lamme kun je daarom beter een hersenscan van iemand maken dan iets aan diegene vragen. Zodra informatie binnenkomt besluit het brein namelijk al direct wat het gaat doen, terwijl die personen er zelf blijkbaar pas in de loop van de week achter komen. Voor Lamme is dat wat mensen je vertellen over hun intenties daarom niet meer dan commentaar achteraf, nadat de eigenlijke beslissing al gemaakt is. Deze ‘gedachtenmachine’ vergelijkt Lamme met Mart Smeets: ‘Zo’n praatapparaat dat naar een wedstrijd zit te kijken. Hij denkt dat ‘ie er invloed op heeft, maar dat is niet zo.’ Toch blijven we hardnekkig denken dat we meester zijn over wat we denken, doen en zeggen. Lamme wijt dit aan de Verlichting, die bewustzijn, gedachtes en ratio op een voetstuk heeft geplaatst. Onterecht volgens Lamme: ‘De rol die deze zaken spelen in werkelijk gedrag is miniem. Hartstikke leuk hoor, om met gedachten en dergelijke dingen uit te vinden, boeken te vullen en de wereld te veranderen. Maar het is makkelijker om dingen te veranderen met gedachten dan jezelf.’ We kunnen ons eigen gedrag dus wel voorspellen, maar we moeten vervolgens niet denken dat we het ook kunnen aansturen: ‘Dat is een idiote gedachte!’ Hondenvoer in de kat z’n bakje Naast het doen van wetenschappelijk onderzoek doet Lamme sinds kort aan ‘neuromarketing’. Dat wil zeggen, hij heeft een bedrijf dat informatie verkoopt over wat er in ons brein gebeurt wanneer we bepaalde producten of commercials te zien krijgen: ‘Dit maakt dat producten vanzelf beter aangesloten kunnen worden op wat onze breinen willen, en we er dus automatisch een beter gevoel bij krijgen. Als jij iets koopt, komt dat omdat jouw brein dat wil. Daar wordt jouw brein gelukkiger van. Je koopt wat geluk.’ Dit streven naar geluk in de vorm van primaire behoeftebevrediging is volgens Lamme een universeel gegeven: ‘Ik heb een hond. Nu kan ik zijn voedsel natuurlijk in zijn eigen bak stoppen, maar als ik het in het bakje van de kat doe dan is het zo veel lekkerder! Mijn hond is gevoelig voor verpakking. Mensen en dieren zitten zo in elkaar’. Verlangen naar eten, veiligheid en seks is het meest fundamentele dat er is. Marketeers zullen hun producten dan ook altijd willen vertalen naar een van deze behoeften. Terwijl wij ons per seconde meer gereduceerd voelen tot willoze slachtoffers van commerciële manipulatie, is Lamme helemaal in zijn element: ‘Ik word er heel blij van om dingen te reduceren tot de essentie. De mooiste ontdekking in de geschiedenis is de evolutietheorie van Darwin. Zo schitterend om dat enorm complexe, onbegrijpelijke geheel te reduceren tot twee regels. Dat vind ik van een onvoorstelbare schoonheid, veel mooier dan de diversiteit zelf.’ Zo wordt Lamme nooit droevig van zijn eigen bevindingen: ‘Net als Swaab wordt mij vaak verweten dat het een verarming is wanneer wij gereduceerd worden tot een brein, tot anderhalve kilo vet. Ik vind juist het omgekeerde: als je mensen reduceert tot een praatmachine, dat vind ik triester.’ Ook politiek heeft alles te maken met verpakking, marketing en manipulatie: ‘Überhaupt het idee dat mensen gevoelig zijn voor rationele argumenten, De vrije wil bestaat niet. Dat is de conclusie die Victor Lamme (1959) trekt in zijn gelijknamige boek. Binnenkort komen ook zijn columns, die eerder in het NRC Handelsblad verschenen, uit in een bundel getiteld Het brein van Beatrix. Reden temeer om in gesprek te gaan over vrijheid, verantwoordelijkheid, manipulatie en geluk.

dat is een heel verkeerd idee. Je moet alles brengen in de vorm van emoties, gevoelens en waarden. Daar overtuig je mensen mee.’ Mensen worden heel gemakkelijk beïnvloed door dingen die er feitelijk niet toe doen. Lamme haalt Amerikaans onderzoek aan waaruit blijkt dat zeventig procent van een stemuitslag is te voorspellen door mensen één seconde een foto van iemand te laten zien. Hij zou willen dat we daar in Nederland wat meer op zouden anticiperen: ‘Neem nou zo’n Job Cohen, dat is het schoolvoorbeeld van iemand die alleen maar kan bedenken dat wat hij zegt ertoe doet. Dat is zo’n rare illusie. Gevolg is dat je volstrekt de mist in gaat.’ Trainingsprogramma’s en MythBusters Lamme is ooit begonnen met Geneeskunde, maar dat bleek niks: ‘Ik heb één dag coschappen gelopen en toen dacht ik: dit is niet mijn ding, patiënten vind ik vervelende zeurpieten.’ Vervolgens promoveerde hij aan het Interuniversitair Oogheelkundig Instituut en werkte hij als postdoctoraal onderzoeker aan het Massachusetts Institute of Technology. Daarna werd hij KNAW-fellow in Amsterdam en hoofdonderzoeker aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen. Nu is hij aangesteld als hoogleraar Cognitieve Neurowetenschap aan de UvA. Als onderzoeker voelt hij zich goed op zijn plek. Hij wil weten hoe mensen in elkaar zitten. Op de vraag hoe hij na talloze gerenommeerde wetenschappelijke publicaties in de populairwetenschappelijke hoek terecht is gekomen, antwoordt hij op luchtige toon: ‘Dat is zo’n typisch voorbeeld van “life is what happens to you while you’re making other plans”. Ik werd gewoon op een dag gebeld door een uitgever die vroeg of ik al een boek had. Ja, toevallig, had ik ooit een paar hoofdstukken geschreven, op vakantie bij het zwembad. Toen zei hij: “Nou, maak het even af.” En toen kwam de rest, weet je. Dat plan je allemaal niet van tevoren.’ Onvoorzien of niet, Lammes bevindingen hebben consequenties. Wanneer we geen vrije wil hebben, heeft dat bijvoorbeeld invloed op de rechtspraak. Zo vindt Lamme het vreemd om iemand die iets met voorbedachten rade doet meer straf te geven dan iemand die iets per ongeluk doet. Lamme vindt dit onterecht. Gedachten hebben geen invloed op ons gedrag, waardoor concepten als ‘intentie’ en ‘toerekeningsvatbaarheid’ onzinnig zijn geworden: ‘Als jij iets doet wat niet de bedoeling is, dan is er iets niet goed met jouw bedrading. Het gaat er niet om wat de intenties daarachter zijn. Het is onwenselijk, dus het behoeft correctie. Gevangenisstraffen zijn niet zo effectief. We moeten iets anders verzinnen. Trainingsprogramma’s, werkkampen, weet ik veel.’ Lamme ziet onderwijs en opvoeding als manier om het criminele brein te corrigeren. Het is hierbij de vraag hoe we onze hersenen optimaal kunnen voorzien van kennis, normen en waarden. Hier heeft Lamme ook zo zijn ideeën over: ‘Dat gedoe met zo’n boek, dat is wel hopeloos ouderwets uiteraard. Het inzetten van communicatiemiddelen die gebruikmaken van beeld en geluid is gewoon veel effectiever dan woordjes op papier. Het heeft meer impact en blijft beter hangen. Ik denk dat kinderen meer leren van Mythbusters op Discovery dan weer de zoveelste saaie natuurkundeles.’



Persoonlijke noot:en dan krijg je de ethische, morele vraagstukken: wat is crimineel gedrag?? ; 'sociopaten, psychopaten etc, de bovenmatig intelligenten, die met alle 'psychologische trucjes verregaand manipuleren, maar willens en wetens buiten schot blijven , met medewerking van 'justitie'? Naar werkkampen sturen?