AMATEURHISTORICUSPETER SLAEGS
Het raadsel van het virus opgelost: 'Het komt uit Pompeï!'
In rampzalige tijden doet het soms deugd eens naar voorbije rampen te kijken, want dan moet je constateren dat het nu allemaal nogal meevalt. Neem nu de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus (of voor hardgebakken atheïsten met een hart voor het Vlaamse lied: in 1861 vóór Tura). Dat was wat anders, hoor. De Pompejanen kregen me daar gloeiend hete stofwolken te slikken, en daarna nog eens een metersdikke aslaag op hun dak. Amateurhistoricus Peter Slaegs houdt zich er al een heel mensenleven (namelijk het zijne) mee bezig. Onze sterjournaliste sprak met hem.
PETER SLAEGS «Vooraanstaande geleerden kijken tegenwoordig heel anders naar de verwoesting van Pompeï. Een uitbarsting van de Vesuvius? Daar moet ik eens goed mee lachen!»
HUMO Laat u maar eens goed gaan, zo krijgen we deze Humo weer lekker vol.
SLAEGS «Hahaha! Hohoho! Hahaha! Dank u.»
HUMO U hebt uw twijfels bij die uitbarsting?
SLAEGS «Die uitbarsting is een fabeltje. Weet je dat er maar één getuige was? Plinius de Jongere was zogenaamd toevallig aan boord van een schip dat net op veilige afstand voorbijvaarde. Of is het 'voorbijvoer'? Nee, voer lijkt mij eerder iets voor de veehouderij en zo. Voorbijvaarde dus. Wat een toeval, zeg!
»Dat doet mij denken aan die brug in Genua. In augustus 2018 stort dat ding in, en anderhalf jaar later wordt de stad getroffen door het coronavirus. Er is een nijpend tekort aan beademingsapparatuur en mondmaskers. Nogal wiedes, want er is geen brug meer waarlangs je met die spullen de stad kunt binnenrijden. Is dat toeval?»
HUMO Wat is er dan precies gebeurd in Pompeï en in Genua?
SLAEGS «Pompeï werd eveneens getroffen door een virus. Om paniek te vermijden, hebben ze die Plinius een verhaaltje laten verzinnen, en uit voorzichtigheid werd de stad begraven onder een paar meter stenen van de Vesuvius. So far so good. Maar in de 19de eeuw werd die stad weer opgegraven. Sindsdien komt de hele wereld naar die opgravingen kijken. Maar virussen hebben een lang leven. Vroeg of laat is er eentje dat na twintig eeuwen wakker wordt, zich de oogjes uitwrijft en vervolgens een nietsvermoedende toerist bespringt, iemand uit Wuhan in dit geval. En zo is de pandemie begonnen.»
HUMO En die brug in Genua dan?
SLAEGS «Dat is een moeilijk oplosbaar raadsel, wat bewijst dat er een meesterlijk geheim plan achter de gebeurtenissen zit.»
HUMO Wat voor plan?
SLAEGS «Een geniaal plan! De timing zat namelijk ongelooflijk goed, iedereen was die ingestorte brug al half vergeten toen dat virus zegevierend Genua binnentrok. Zo bleef de opdrachtgever buiten schot.»
HUMO Maar wie heeft die brug dan laten instorten? En waarom?
SLAEGS «Wie heeft belang bij de coronacrisis? Is het u niet opgevallen dat Hugo Matthysen en Bart Peeters plots een radiorubriekje hebben op Radio 1? De beste manier om slabakkende carrières weer op gang te trekken, lijkt mij.»
HUMO Daarvoor hadden ze die brug toch niet moeten laten instorten?
SLAEGS «Nee. Maar wie die Peeters al eens op een podium heeft zien staan, weet dat die man bepaald geen afkeer heeft van theatraliteit. En zo'n brug die in elkaar stuikt, dat is een spektakel waarvoor elke dramaturg desnoods zijn eigen kinderen zou opofferen om het gerealiseerd te krijgen. Akkoord, dat is nog geen bewijs, maar het is wel een sterke aanwijzing.»
HUMO En die Matthysen dan?
SLAEGS «Die heeft het subtieler aangepakt. Dat Genuese coronavirus kwam zogezegd uit de Italiaanse skigebieden. Nu weet ik toevallig dat Matthysen niet kan skiën. Daarom liet hij dat virus daarvandaan komen, zodat epidemiologen zouden zeggen: het virus komt uit een skigebied, en Matthysen is geen skiër. Die man heeft er dus alvast niets mee te maken!»
HUMO Met alle respect, maar uw theorie steunt op twee pijlers: aan de ene kant de oorsprong in Wuhan, en aan de andere kant het duo Peeters-Matthysen.
SLAEGS «Ja, en dat maakt mijn theorie zo stevig: het feit dat ze op twee poten steunt! Heb je er wel eens bij stilgestaan dat Einstein en Shakespeare ook op twee poten steunden, namelijk hun linker- en rechterbeen? Ook van Da Vinci en Galilei is bekend dat ze geenszins hinkelend door het leven gingen. Stephen Hawking is misschien een uitzondering, maar die steunde dan weer op twee wielen. Nee, die kant van de zaak is al opgelost. Nu nog even iets bedenken om dat virus mee klein te krijgen, maar dat ga ik morgen doen, want je moet je denkwerk een beetje spreiden om in deze periode je dagen gevuld te krijgen.»
Trudy Vranckx
Het Peulengaleis Canvas, dinsdag 12 mei, 22.50